Bünyan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Bünyan Ziraat Odası > Danışmanlık Alan ve Ziyaret Kriterleri

Danışmanlık Alan ve Ziyaret Kriterleri

Tarımsal danışmanlık hizmeti verecek kişi ve kuruluşlarda, bir tarım danışmanının hizmet vereceği tarımsal işletmelerin toplam büyüklüğü bitkisel üretimde;

• seracılık 300 dekar,

• bahçe bitkileri 3.000 dekar,

• tarla ziraatı (sulu) 5.000 dekar,

• tarla ziraatı (kuru) 10.000 dekarı geçemez.

Hayvansal üretimde;

• büyük baş hayvancılık (süt) 1.000 baş,

• büyükbaş hayvancılık (besi) 4.000 baş,

• küçükbaş hayvancılık 10.000 baş ,

• su ürünlerinde 100 ton/yıl ve arıcılık da 3.000 koloniyi geçemez.

Bir tarım danışmanının hizmet verebileceği azami tarımsal işletme sayısı

bitkisel üretimde;

• seracılık 50,

• bahçe bitkilerinde 50,

• tarla ziraatı (sulu) 50,

• tarla ziraatı (kuru) 70,

hayvansal üretimde;

• büyükbaş hayvancılık (süt) 40,

• büyükbaş hayvancılık (besi) 80,

• küçükbaş hayvancılık 80,

• su ürünleri işletmelerinde 10,

• arıcılık da 50′yi geçemez.

Bir tarım danışmanı, tarımsal danışmanlık hizmeti verdiği bu işletmeleri en az;

bitkisel üretim;

• seracılık haftada 1,

• bahçe yılda 24,

• tarla ziraatı (sulu) yılda 15,

• tarla ziraatı (kuru) yılda 12,

hayvancılık;

• büyükbaş hayvancılık (süt ) haftada 1,

• büyükbaş hayvancılık (besi) yılda 24,

• küçükbaş hayvancılık yılda 24,

• su ürünleri işletmelerinde haftada 1

• arıcılık da yılda 24 kez kontrol etmek zorundadır.”

Aşağıdaki kriterlerden en az birini sağlamak,

1) Örtü altında en az üç dekar alanda üretim yapmak,

2) Bağ-bahçede en az on dekar alanda üretim yapmak,

3) Tarla ziraatında; kuruda en az yüz dekar veya yarısından fazlası kuru olmak kaydıyla kuru ve sulu toplam en az yüz dekar, suluda en az elli dekar alanda üretim yapmak,

4) Hayvancılıkta;

• Süt sığırcılığı yapan işletmelerde en az onu sağmal olmak kaydıyla en az yirmi büyük baş sığır,

• Besi sığırcılığı yapan işletmelerde en az elli baş sığır

• Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde en az yüz küçükbaş hayvana sahip olmak,

5) Arıcılıkta en az elli adet arı kolonisine sahip olmak,

6) Su ürünleri üretim tesisine sahip olmak.