Tarımsal danışmanlık hizmeti verecek kişi ve
kuruluşlarda, bir tarım danışmanının hizmet vereceği tarımsal işletmelerin
toplam büyüklüğü bitkisel üretimde;
•
seracılık 300 dekar,
• bahçe
bitkileri 3.000 dekar,
• tarla
ziraatı (sulu) 5.000 dekar,
• tarla
ziraatı (kuru) 10.000 dekarı geçemez.
Hayvansal
üretimde;
• büyük
baş hayvancılık (süt) 1.000 baş,
•
büyükbaş hayvancılık (besi) 4.000 baş,
•
küçükbaş hayvancılık 10.000 baş ,
• su ürünlerinde 100 ton/yıl ve arıcılık da 3.000 koloniyi geçemez.
Bir
tarım danışmanının hizmet verebileceği azami tarımsal işletme sayısı
bitkisel
üretimde;
•
seracılık 50,
• bahçe
bitkilerinde 50,
• tarla
ziraatı (sulu) 50,
• tarla
ziraatı (kuru) 70,
hayvansal
üretimde;
•
büyükbaş hayvancılık (süt) 40,
•
büyükbaş hayvancılık (besi) 80,
•
küçükbaş hayvancılık 80,
• su
ürünleri işletmelerinde 10,
• arıcılık da 50′yi geçemez.
Bir
tarım danışmanı, tarımsal danışmanlık hizmeti verdiği bu işletmeleri en az;
bitkisel
üretim;
•
seracılık haftada 1,
• bahçe
yılda 24,
• tarla
ziraatı (sulu) yılda 15,
• tarla
ziraatı (kuru) yılda 12,
hayvancılık;
•
büyükbaş hayvancılık (süt ) haftada 1,
•
büyükbaş hayvancılık (besi) yılda 24,
•
küçükbaş hayvancılık yılda 24,
• su
ürünleri işletmelerinde haftada 1
• arıcılık da yılda 24 kez kontrol etmek zorundadır.”
Aşağıdaki kriterlerden en az birini sağlamak,
1) Örtü
altında en az üç dekar alanda üretim yapmak,
2)
Bağ-bahçede en az on dekar alanda üretim yapmak,
3)
Tarla ziraatında; kuruda en az yüz dekar veya yarısından fazlası kuru olmak
kaydıyla kuru ve sulu toplam en az yüz dekar, suluda en az elli dekar alanda
üretim yapmak,
4)
Hayvancılıkta;
• Süt
sığırcılığı yapan işletmelerde en az onu sağmal olmak kaydıyla en az yirmi
büyük baş sığır,
• Besi
sığırcılığı yapan işletmelerde en az elli baş sığır
•
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde en az yüz küçükbaş hayvana sahip olmak,
5)
Arıcılıkta en az elli adet arı kolonisine sahip olmak,
6) Su
ürünleri üretim tesisine sahip olmak.